top of page

La truita i l'ou

El passat 22 de maig a l’optativa de laboratori vaig fer una pràctica en que l’objectiu era comprovar que, a més de fer truites i l’ou ferrat de la forma clàssica i tradicional per l’escalfament en una paella com a sistema de coagulació, també és possible fer-ho químicament d’altres maneres.

Materials:        

  • Proveta de 10 ml

  • Plats

  • Forquilles

  • Ous

  • Àcid clorhídric

  • Alcohol ordinari (etanol)

Procediment:

b.1. Trencar un ou, abocar-ho en un plat, remenar-ho bé amb una forquilla. Quan l’ou estigui ja ben batut, afegir-hi 10 ml d’àcid clorhídric 2M mesurats amb una proveta de 10 ml. Seguir remenant lentament amb la forquilla per desnaturalitzar les proteïnes de l’ou. La truita ja està però per precaució no la provis.

b.2. Trencar un ou amb cura procurant que el rovell quedi sencer. Afegir amb cura 10 ml d’alcohol etílic (etanol) mesurats amb una proveta de 10 ml. Remenar amb suavitat i precaució la clara amb la forquilla. Després d’uns quants minuts, la clara es tornarà blanca. L’ou ferrat ja està cuinat però tampoc te’l mengis.

Qüestions:

  1. Que s’observa quan l’àcid entra en contacte amb la clara de l’ou batut a mesura que es va remenant?

Primer el tenim en estat líquid i al dipositar l’àcid clorhídric s’ha format un coàgul d’ou.

  1. Que s’observa quan l’alcohol entre en contacte amb la clara de l’ou i es va remenant amb precaució?

Que és torna blanc i més pastos i espès.

Seguretat i residus:

No hi ha manipulació ni reactiu que representi un especial perill. Els residus d’aquests experiments poden llançar-se al contenidor general.

Per saber-ne més:

Per coagular les proteïnes de l’ou, es pot:

  1. Escalfar

  2. Afegir àcid

  3. Afegir alcohol

Conclusió/ Opinió:

Aquesta pràctica m’ha sorprès molt però no tenia ni remota idea que hi havia diferents maneres de cuinar l’ou però encara que no es pot ingerir és molt interessant.

bottom of page